Det handlar om val

Det blir mörkt, plötsligt ser han ingenting, sedan känner han en enorm smärta i ett bakben, en kätting dras åt om benet och snart känner han hur han lyfts upp i detta ben, hela hans tunga övergödda kropp hänger nu i en kätting och så släpas han in i en transport. Full av smärta, full av panik och full av skräck blir han sedan transporterad till ett lastfartyg som ska ta honom och tusentals andra djur över ett hav för att slaktas billigare på andra sidan. Han har ingen flyktväg, han har inget val.

Ibland nås man av hemska bilder av plågade djur. På fartygen får djuren gå, springa, kana ner för branta lastgångar påskyndade av män som slår och sparkar dem. En del bryter benen, en del blir omkullsprungna. Alla är de skitiga, alla är det stressade och alla är de plågade. De står trångt och inget foder eller vatten syns till. Lägger de sig ner är det lika med döden.

När fartyget kommer till andra sidan havet har en del inte orkat stå upp, så många är döda, många allvarligt skadade och alla livrädda. Dessa djur har med största sannolikhet inte betat fritt i en hage, de är oftast uppfödda på billigt och ofta genmanipulerat (GMO) spannmålsfoder. När vi ser dessa bilder och inser att detta är den bistra verkligheten kommer tankar på att bli vegetarian upp i huvudet.

Miljontals djur transporteras kors och tvärs över vår jord varje dag och många av dessa transporter skulle vi absolut inte tillåta i Sverige.

Det är viktigt och livsviktigt för dessa djur, att vi blir medvetna om vart vår mat kommer ifrån.  Fler behöver bli intresserade av var det de äter kom ifrån. Det handlar om val och prioriteringar. Val i mataffären, val av restaurang, val av inköp, val att sluta blunda.

Tänk om fler visste att det är kött från dessa djur som de blir serverade på restauranger runt om i världen och på flera svenska krogar. Det är detta kött som är på extra-pris i våra livsmedelsbutiker. Det är detta kött som många gånger serveras till våra äldre på boenden och till våra barn i skolorna. För att det är billigt. Ofta går det inte att spåra detta kött till dess ursprungsland än mer omöjligt att spåra det till vilken gård det är uppfött.

Vi är fortfarande bra på djurhållning och ursprungsmärkning i Sverige, jämfört med många andra länder, och vi ska vara stolta över vårt fina kött i Sverige som kommer från svenska gårdar.

Det är skillnad på kött och kött och allt handlar om dina val. Väljer du och fler att vara noga med sina val kommer vi inte behöva importera kött från plågade djur genom diffusa inköpskanaler.  Nästa gång du ska välja köttbit i butiken eller på krogen, kontrollera ursprunget och välj svensk och allra helst ekologiskt kött, annars låt bli.