Äkta lammskinn

[column-half-1]
Våra lammskinn finns i alla gråa färger och även några vita och några svarta. Alla tvättbara. De flesta finns i webbshoppen. Det är FRI FRAKT inom Sverige på alla våra skinn.

Lammskinn är en inredningsdetalj som är oslagbar. Det passar på så många ställen, känns exklusivt och fyller också en funktion.

På vintern när det är kallt är det skönt att sätta sig på ett lammskinn i bilen. Vill man ha lammskinn på en stol, tex köksstol, istället för en dyna så kan ett fårskinn klippt i två rundlar räcker till två sitsar.
Vi föder upp våra gotlandsfår helt ekologiskt och de är KRAV-godkända, vilket innebär att de endast får hö som vi själva odlar utan besprutning eller konstgödsel. Fåren går ute året runt och lammen går med sina mammor i stora flockar tills de är naturligt avvanda. Eftersom våra får går ute året runt har de ständig tillgång till solljus och frisk luft som gör att våra lammskinn håller hög kvalité.

Vi avlar på att få fram så fina lammskinn som möjligt. De avelsbaggar vi använder är bedömda och har höga poäng för sina pälsar. Vi skickar alla våra lammskinn på beredning i Sverige, vi har valt att bereda dem här eftersom vi i Sverige har strängare miljökrav och att vi vill värna om den svenska industrin.

skinn-2016 

Du kan köpa våra lammskinn i vår webbutik eller efter överenskommelse på gården.

Många köper ett lammskinn som dopgåva eller bröllopspresent. Det passar som present i de flesta sammanhang där du vill ge bort något med kvalitet och som håller länge.

Vi har både lammskinn och tackskinn. Lammskinnen mjukare och mer följsamma och passar bra till sömnad, att ha i barnvagn eller till att klä möbler med.
Normalt är de ca 100 x 75 cm stora och är oftast klippta med en pälslängd på 35 mm. Ibland har vi något oklippt skinn och de är inte tvättbara.

Tackskinnen är oftast större och har grövre, tjockare skinn vilket gör att de är bra att ha att sitta på i soffan eller som matta. De är oftast för stora för barnvagnen.

Vi får ofta hem många skinn på en gång och då gör vi så att vi fotograferar en del och lägger upp dessa på sidan. Efter hand fotograferar vi fler och lägger upp. Därför kan det alltid finnas något som motsvarar dina önskemål ändå.

[/column-half-1]
[column-half-2]
Krom
Många är rädda för krom. I slutet av 1800-talet upptäcktes att kromsalterna förkortade gavningstiden och det revolutionerade garverinäringen. Från att ha tagit 6 månader för ett skinn att gå igenom gavningsprocessen kunde nu samma resultat uppnås efter endast 6 veckor.

Krom finns i naturen och är ett grundämne som har den kemiska beteckningen Cr. Krom kan förekomma i många former och med olika saltbindningar.
Kromsalter kan vara gröna och har i dessa föreningar laddningen +3.
Man talar då om ”3-värt krom” (trivalent) som är ofarligt. 3-värt krom är också ett essentiellt näringsämne.
En del människor har brist på krom och ett tecken på det kan vara ett större sötsug.

Det som används i garvningsprocessen är 3-värt (trivalent) krom som är ofarligt.

Eftersom man har använt krom som garvämne i ca 150 år och funnit att det är det bästa sättet att få lätta, smidiga skinn med god tvättbarhet, så används det fortfarande till 85–90 % som garvämne i världen.

I ullen finns inga kromrester och det krom som finns är bundet i lädret. Det är alltså ofarligt.
Tänk också på att kromgarvat läder finns i skinnmöbler, läderskor, väskor, skärp mm.

Det som orsakar rädsla och osäkerhet runt krom är oftast att man inte förklarar skillnaden mellan 3-värt och 6-värt krom.
6-värt krom är gulröd, giftig och cancerframkallande och har använts mest inom lackeringsindustrin. Det är olämpligt till garvning och dessutom förbjudet. Det förekommer kromallergi, men det är ytterst sällsynt.

Från det att vi skickar lammskinnen till beredning och till vi får tillbaka dem tar ca 20-30 veckor. Våra klippta lammskinn är tvättbara i 30 grader, men mår bäst av att bara hängas ut på luftning då och då.

Det bästa sättet att hålla ditt lammskinn fint är att hänga ut det en fuktig dag. Ullen öppnar sina porer och släpper ut gammal luft och tar in ny. På så vis stöts även smutsen av hårstråna.
Skaka skinnet när du tar in det så återkommer lystern och smutsen flyger av.

Man kan också lägga ut skinnen i ”kall torr” snö och gärna se till att det kommer in snö i ullen. Efter ett par timmar är det bara att skaka och ta in.

De klippta lammskinnen är beredda så att de är tvättbara i 30° och går utmärkt att stoppa i maskinen och köra det på ullprogrammet. Men detta gör man bara om skinnet är så smutsigt att det inte går att göra rent på annat sätt. Bästa medlet att använda då är Lactasyl-tvål som har lågt pH, annars fungerar ditt vanliga schampo också.
[/column-half-2]