Planetskötare

Planetskötare är ett bra ord. Taget från en reklamfilm. I uppdraget att vara planetskötare ingår ett ständigt givande och tagande där naturen är vår medspelare. I ekologisk odling är grundtanken att man samarbeta med naturen så mycket som det går. Det är viktigt att vi tar hand om den jord vi lånar av naturen, framtiden och våra barn. Vi vill gynna de mikroorganismer som håller jorden levande och de insekter som pollinerar växterna.

Vi är planetskötare, vi sköter om vår jord, våra växter och våra djur så att vår planet jorden ska må bättre. Vi vill belasta jorden och miljön så lite som möjligt. Vi vill arbeta tillsammans med naturen i ett samspel med givande och tagande. För att allt ska fungera måste vi tänka på helheten, att alla bakterier, maskar, svampar och djur arbetar tillsammans för att skapa bördiga, giftfria jordar och rent vatten.

Nyttoinsekter, nyttoväxter är nödvändiga för att få balans. Vår vän nyckelpigan är en viktig nyttoinsekt. Under sitt korta liv på tre till nio månader kan en enda nyckelpiga äta över 5000 bladlöss. De gör alltså ett ovärderligt jobb i våra äppelodlingar.
Den viktigaste åtgärden för att gynna nyckelpigorna är att undvika bekämpning mot skadedjur.