Våra höns

Våra ekologiska höns lever i vår äppelodling i mobila hönshus som flyttas till nytt bete var 14:de dag. De har gott om plats, sprätter mellan träden, sandbadar och äter gräs hela dagarna. På natten sover de i hönshuset där de har sittpinnar och reden att lägga sin fina ägg i. Det finns fönster i hönshuset så att det kommer in dagsljus. De får också sova i lugn och ro minst 8 timmar i sträck varje natt.
Runt hönshusen har vi hagar med elnät så att inga rovdjur ska komma in och ta våra höns. Detta nät flyttar vi med när vi flyttar på husen. Elen till näten kommer av små solceller på husens tak.
De är KRAV-certifierade vilket bland annat innebär att de har daglig utevistelse. Andra ekologiska höns har också daglig utevistelse under sommarhalvåret. Våra höns har daglig utevistelse året runt. De får foder som till största delen är egenproducerat och alltid GMO-fritt och inga syntetiska tillsatser som t ex syntetiska aminosyror finns heller. De får inga mediciner eller antibiotika i förbyggande syfte.

Genom att välja ekologiska ägg väljer du också att äta äggen med gott samvete där djurens välfärd är viktig. Du bidrar även till att fler höns får gå fritt utomhus, att mindre bekämpningsmedel sprids i naturen, att det bli mindre användning av handelsgödsel och att
mindre användning av genmodifierade organismer används.

Att våra höns får utlopp för sina naturliga beteenden är viktigt för oss. För höns är det viktigt att hålla sig rena genom att sandbada sin fjäderdräkt, detta gör våra höns i sandjorden som vi har naturligt här. Ett annat beteende som är viktigt är att de ska kunna sprätta och leta upp maskar, insekter och frön i marken.
Det är en fröjd att se en höna hitta en mask som hon stolt visar upp för resten av flocken innan hon äter upp den.

 

Ägg är ett av de nyttigaste livsmedel vi har eftersom det innehåller nästan alla de näringsämnen vi behöver dagligen, utom c-vitamin och kolhydrater.
Vi konsumerar ca 207 ägg per person och år. Under påsken äter vi svenskar 2000 ton ägg och på påskafton går det åt 6 miljoner ägg i timmen!

Ägggulan får sin gula starka färg av ett gult pigment, Xantophyll, som finns i bla gräs. Det går även att få gul gula i äggen från höns som aldrig ser solen eller får äta gräs, men då tillsätts Xantophyll på konstgjord väg i fodret.

Hönan har ägglossning en gång per dag. När gulan är mogen brister den från äggstocken och vandrar ner i äggledarens första del där äggvitan bildas. Gulan kapslas in i vitan och efter ca tre timmar fortsätter ägget sin vandring längre ner i äggledaren. Skalbildningen påbörjas, detta är en lång process och efter ca 21 timmar är skalet färdigbildat. I skalkörteln har ägget sin slutliga sammansättning och efter 24-25 timmar är ägget färdigt, finner sin väg ut ur kloaken och värps av hönan!
Äggskalet består till största delen av kalk. Det går åt lika mycket kalk till ett litet skal som till ett stort. Det är därför äggskalet på ett större ägg är skörare än ett skalet på ett mindre. Äggvitan består av 90% vatten och 10% rent protein. Äggulan innehåller alla näringsämnen som behövs för att bilda nytt liv, en kyckling på bara 21 dagar.