Röd prislappar

Röda prislappar får oss att se rött! Vi alla verkar vara uppfostrade med att röda prislappar är högsta vinsten när vi köper mat. Ju fler röda prislappar desto bättre, ju lägre pris desto bättre. Riktigt låga priser på vår mat är något många tycker är riktigt bra. Många känner sig som vinnare när de räknar ut hur mycket de sparat på alla röda prislappar i kundvagnen.

Nu vill vi vända på det hela, få fler att tänka precis tvärtom. Få människor att tänka på annat än sparade kronor och ören när de ser de lysande röda prislapparna, extrapriserna, erbjudanden mm. Vi vill att de ska tänka på vad de röda lapparna står för.

Hur kan maten vara så billigt? Hur kan till exempel kyckling kosta 17,50 kr/kg? Uppfödd, slaktad, förpackad, transporterad och uppackade i butiken. Varje led ska ha betalt, uppfödaren, foderleverantören, transportören, slakteriet, grossisten och handlaren.

Vad har maten för värde? Nästan inget är den bittra sanningen. Att kycklingen har betalat det absolut högsta priset, den har betalt med sitt liv verkar vara bortglömt i jakten på röda prislappar. Sedan är det nästa led som också har ett lågt värde i jakten och det är bonden/uppfödaren som betalar för stallar, foder, utrustning, transporter mm. Få vet vad det innebär att vara just bonde och lantbrukare. Tusenkonstnär som blir allt färre just på grund av de pressade priserna i butikerna. De är pressade av ökade kostnader på bränsle till traktorn, foderkostnader, elkostnader mm. De andra i ledet som finns från det att kycklingen kläcks ur sitt ägg till det att den ligger på tallriken vill ha största delen av de kronor som slutkunden betalar. Kycklingen får inget och bonden får oftast minsta andelen och de andra kronorna hamnar på alla de andra i det långa ledet.

Hur är den billiga maten producerad? För att kycklingen ska kunna kosta så lite kan det helt enkelt inte handla om svensk producerad kyckling. De kommer ofta från länder med andra djurskyddslagar, lägre arbetskostnader, lägre foderkostnader och lägre transportkostnader. Titta noggrannare på de billigaste förpackningarna i matbutiken, där finns inget som visat varken svensk flagga, text som visar att den kommer från Sverige och det som absolut inte finns där är ett KRAV-märke eller EU-löv som visar att den kommer från ekologiskt lantbruk. Det går nämligen inte att producera billig mat på ett sätt som värnar om djuren, miljön, personalen eller klimatet.

Hur ska vi komma bort från dessa enormt pressade priserna? Vi sitter inte inne med alla svar, men det vi tror är att först behöver fler förstå att vikten av välja svensk mat som producerats enligt våra lagar och regler och som produceras av människor som bor och lever i vårt land som håller hjulen rullande och landskapen öppna och ger många fler mervärden i vårt samhälle.

Fler behöver förstå att slutkunden behöver betala för vad det kostar att producera maten på bordet. Många fler behöver värdera sin mat högre. Maten vi alla äter är ju mer än bara det som finns på tallriken. Den kommer från någonstans. Den kommer från någon som producerat den, som valt att satsa just på den grödan eller det djurslaget, som är påläst på om vad just det behöver och hur det ska nå slutkunden. Maten är det som håller kroppen frisk, stark, pigg och ger alla cellerna bränsle. Borde inte den värderas högre än att den behandlas som något som bara ska ätas för att man är hungrig? Många hanterar sin kropp som en soptunna som inte hänger ihop med personens välmående och hälsa. I soptunnan hamnar vad som helst bara det är billigt.

Nästa gång du ser en röd prislapp rikta blicken åt ett annat håll, leta upp det som kommer från Sverige och leta allra helst upp de gröna lapparna som visar de ekologiska varorna som producerats av de som tänker på djuren, miljön och klimatet. På köpet får du bättre smaker och renare samvete samtidigt som du bidrar till en bättre miljö.