Våra får

Vi föder upp gotlandsfår och dorperfår, nu har vi 50 tackor. Lammen går med sina mammor i flocken tills de är naturligt avvanda. Vi har två grupper med var sin bagge. Baggarna släpps till tackorna under senhösten, ibland så sent som dagen innan julafton. Vi vill att lammen föds ganska sent på våren då gräset är som frodigast så att tackorna kan få så mycket näring som möjligt då de ska dia sina lamm.

Gotlandsfår är en fårras som härstammar från det gamla gutefåret. Det är en trevlig ras som är lättskötta. De finns i alla gråa nyanser med svart huvud och svarta ben. Det finns de som har ett vitt tecken på huvudet eller på benen. På våren föder tackan vanligtvis två svarta lamm.

Vi har även en liten grupp av Dorper-får, en fårras som härstammar från Sydafrika. Det är en köttras med speciellt utseende, vit kropp och svart huvud. De är avlades för att klara Sydafrikas hårda klimat så de klarar både hetta och kyla. Man behöver inte klippa dessa får för de fäller sin päls.

Våra får är Maedi-Visna fria.
Maedi-Visna är en smittsam virusburen sjukdom som drabbar får. Det finns inte några tydliga symtom för MV, ibland kan det enda symptomet i en besättning vara en avmagring av några äldre tackor. Övriga symptom kan vara andnöd vid ansträngning, ledinflammation samt vinglighet. Symptomen ses oftast hos djur 3-4 år eller äldre, men i hårt drabbade besättningar kan symtom uppträda hos djur ner till ett års ålder. Sjukdomen går inte att bota och djuren kan inte bli immuna mot den. MV smittar inte människor.

Vi säljer lammskinn från våra egna lamm. Kontakta oss vid intresse och kom och köp de på gården eller i webbutiken.

Vi hyr ut tackor till personer som har hagar som behöver betas av, men som inte har möjlighet att ha dem under vintern.

Vi säljer även livdjur till nya eller etablerade besättningar.

Kontakta oss för mer information

[layerslider id=”7″]