Gårdens smaker

Rosenkvitten

Rosenkvitten ”Nordens citron” växer hos oss. Lika syrlig som citron, men med sin egna unika smak gör den attraktiv för kockar och bagare. Det allra viktigaste är att Rosenkvitten kan ersätta den importerade citronen och det är fantastiskt att vi kan få fram denna syra från frukter som växer i vårt klimat.

Vår Rosenkvitten odlas naturligtvis helt ekologiskt enligt KRAVs regeler för ekologisk odling. Med endast naturlig gödsling och mekanisk ogräsbekämpning.

Vi har nu ungefär 1,4 ha Rosenkvitten de är planterade både i tätodling och permaodlingssystem.

Produkter som vi gör av vår rosenkvitten är den exklusiva läskedrycken Rosenkvitten Brus, ekologisk läsk gjord på ekologisk rosenkvitten, ekologiskt socker och kolsyrad. 25 cl aluminiumburk.

Rosenkvittenmarmelad i glasburk på 330 g och 220 g, gör vi av ekologisk rosenkvitten, ekologiskt socker och lite pektin.

Rosenkvittenjuice 25 cl, 3 l ren juice av Rosenkvitten, pressad och tappad på flaska eller i bag-on-box. Hög syra.

Ramslök

Ramslök är en annan av gårdens smaker. Den vilda löken från skogen. Den börjar skördas så fort de första baby-löven sticker upp ur myllan. Ibland så tidigt som i februari, allt beror på vilket väder det är på våren. Senare på våren när de större bladen vuxit till sig doftar skogen av vitlöksdoft. Vi skördar baby-ramslök, ramslöksbladen, ramslöksblomman och sist på säsongen kommer ramslöksbären ”kapris”. Allt plockas för hand, sorteras och packas i konsumntförpackningar från 50 gram och uppåt.

Svarta vinbär

Våra svarta vinbär ingår i ett projekt där vi är med och ta fram framtidens svarta vinbär som är sötare och större än dagen bär. Svarta vinbär precis som andra blåa bär är superbär som innehåller det blåa färgämnet antocyaniner som är en typ av antioxidant som har förmågan att skydda våra celler mot oxidativ stress. Forskarna hänvisar till en mängd tidigare experimentella studier, där man kunnat se att antocyaniner motverkar så kallat plack, det vill säga fettbildningar i blodkärlens väggar. Dessutom kan ämnet hjälpa till för att vidga artärer. Att vi är med i Svartvinbärprojektet passar väl in på vår livsfilosofi med allt vi gör på gården, med våra djur och med oss själva när vi är mycket intresserade av nyttig mat, ekologisk mat, giftfri mat och mat som håller oss friska.

Vi skördar bladen från våra svartvinbärsbuskar liksom bären. De nya svarta vinbären är snart så stora så de kan planters ut i odlingen och ingå i vår permakultur där de birdrar i den mångfald vi vill alltid strävar efter.

Produkter som vi gör av våra svarta vinbär är den exklusiva läskedrycker Svartvinbär Brus, ekologisk läsk gjord på ekologiska svarta vinbär, ekologiskt socker och kolsyrad. 25 cl aluminiumburk.

Svartvinbärsdryck i bag-in-box 3 liter, gjord på ekologiska svarta vinbär, ekologiskt socker och vatten.

Svartvinbärsmarmelad i glasburk 330 g, 220 g, gör vi av våra ekologiska svarta vinbär, ekologiskt socker och lite pektin.

Havtorn

Våra havtornsbuskar är planterade i vår äppelodling mellan äppelträd som en del av vår peramodling. De syrliga bären skördas genom att vi skär av grenar med bär, fryser ner dessa och skaka av bären när de är frysta och bär och blad separeras.

Havtornsbär är mycket vitaminrika och har en utsökt arom. Havtornet är ett av de bär i världen som innehåller flest av olika sorters vitaminer och bäret är mycket hälsosamt. Bären är små vitaminbomber med mycket C-vitamin men också A-, E-, K-, B-, B12 och folyra. De innehåller också omega 7. 

Produkter som vi gör av våra havtornsbär är Havtronsdryck i bag-in-box 3 liter gjord på våra ekologiska havtornsbär, ekologiskt socker och vatten.

Havtornsmarmelad i glasburk 330 g, 220 g, gör vi av våra ekologiska havtornsbär, ekologiskt socker och lite pektin.

Havtornsjuice på glasflaska 25 cl, eller i bag-in-box 3 liter. Ren havtornsjuice av pressade bär.

Äpplen

Vi odlar i huvudsak äpplen i vår äppelodling. Vi har ett 15-tal olika sorter, alla med olika smak, mognadstid, hållbarhet och användningsområden.

Vårt äpple Rosa Fabian är ett djupt rött äpple med rött fruktkött. Ett gott krispigt äpple.

Av våra Rosa Fabian gör vi Äppelmust, äppelmos och vi säljer även äppelträd till privatpersoner och ekologiska odlare.