Ljuset är på väg

Efter den härliga julen och det fina nyåret är vardagen här igen. Ljuset har börjat återvända och vi blickar framåt. Dagarna blir längre och solen kan skymtas ibland. Dagar med vintersol är underbara, den klara luften och bländande skenet blir man glad av.

En av våra tikar, Halo ”Gumman”, är precis betäckt med vår hane Nalle och vi väntar med spänning på hennes första tecken på att hon är dräktig. Om det är så kommer vi att få valpar i mars.

Våren närmar sig även om det inte ens varit vinter än. I äppelodlingen står träden gråa och nakna och snart är det dags att klippa dem. Marken mellan träden upplöjd och bar nästan helt fri från ogräs. Vinterns gråa, mörka färger dominerar. Vi planerar att så klöver mellan träden eftersom det är en bra kvävekälla för träden och klöverblommorna är en viktig näringskälla till till bina.

Dagarna fylls av en del arbete inomhus och vid köksbordet där våra planer för året tar form. Men arbetet utomhus är fortfarande stort. I år är det vår fjärde äppelsäsong.Vi planerar att plantera ännu fler nya äppelträd där döda träd togs bort i höstas. Vi går från tät spaljéodling till lite större träd med större mellanrum mellan träden som ger intrycket av en gammal äppellund. Alla staket runt odlingarna kollas av och eventuella hål i näten lagas.

Vi är mycket hos hundarna, men en del tid läggs på att titta till fåren, ge dem mat och vatten och sköta om hästarna. Fårens päls är nu lång igen och det är snart dags att klippa allihopa. Baggarna släppte vi till tackorna dagen innan julafton så de flesta tackor är nu betäckta. Under vintern äter de ensilage som vi lägger i höhäckar ute i hagarna. Vi har installerat ett automatiskt vattenkar hos fåren i deras hage som de nu lär sig att dricka ur. Vattnet fylls på själv och de första gångerna de hör när vattnet rinner i karet kan de bli lite skeptiska och en del blir lite rädda men detta lär de sig snabbt och efter ett par dagar kan alla dricka i lugn och ro.f160927_035