Höns

Nu har våra höns bott hos oss i snart två veckor. De bor i tre mobila hönshus, med 75 höns i varje. De har en hage utanför sitt hus där de kan gå och beta och sprätta hela dagarna. På nätterna sover de i sitt hus då sitter de på sittpinnar i huset. De har reden att lägga sina ägg i som vi kan vittja från utsidan utan att behöva gå in i huset och störa hönsen.
De är uppfödda på en KRAV-gård utanför Linköping och är nu ca 18 veckor gamla.
Våra ekologiska, KRAV-certifierade höns bor i våra äppelodlingar där de ska göra nytta genom att de betar gräs och ogräs runt äppelträden och samtidigt som de hjälper oss med ogräset producerar de fina ägg som är producerade på det mest djurvänligaste sättet.

Vi som KRAV-bönder sätter djurvälfärden i centrum eftersom det är en viktig del av det ekologiska lantbruket. Rutinmässigt förebyggande behandlingar får naturligtvis inte förekomma.

Du som väljer ekologiska KRAV-märkta ägg kan du också vara säker på att vi som ekologiska äggproducenter gör sitt allra bästa för att djuren ska må bra. I KRAV:s regler står det nämligen att vi ska arbeta planerat för att djuren ska ha en god hälsa. För att hönor ska bli KRAV-märkta ska de också ha tillgång till hö, rotfrukter och sandbad för att hålla fjäderdräkten fin.
Det fantastiska är också ekologiska ägg innehåller mer näring, helt logiskt förstås.
Det är ett djupt rotat beteende hos höns att leta efter mat. Ekologiska höns får gå ute och kan beta och picka. Utöver gräset ska de även ha tillgång till hö att picka i. Hönor i KRAV-certifierad produktion ska ha tillgång till hö eller rotfrukter. Hönorna håller sig sysselsatta och får samtidigt motion och näring.

Höns som har det bra och inte utsätts för stress värper bättre ägg. Faktum är att hönornas ekologiska livsstil och kost enligt analyser från Livsmedelsverket har fått en viss inverkan på äggens näringsinnehåll. Ekologiska ägg har ofta ett något högre energivärde och innehåller även högre halter av i synnerhet jod, men även järn och vitamin B12.

Våra ekologiska höns har en större plats i stallet än övriga frigående höns, de har tillgång till minst 18 cm sittpinne per höna och reden att lägga sina ägg i. Minst en tredjedel av golvet skall vara täckt med ströbädd. Hönshusen flyttas varannan vecka till ny mark så att marken kan återhämta sig och hönsen får nytt gräs. Hönsen utfodras naturligtvis med endast ekologiskt foder.

Just nu håller hönsen på att lära sig att gå ut i rasthagen och att sitta på sittpinnarna under natten. Varje kväll går Marcus och sätter upp hönsen på sittpinnarna inför natten. Det är nu bara några få som inte redan sitter på pinnen när han kommer och det är fler och fler höns som vågar gå ut för varje dag. De är nyfikna, men verkar trivas bäst inne i sitt trygga hus än så länge.