Det finns riktigt god julmat som kan ätas med gott samvete. En nyhet för vissa, en självklarhet för andra, ett måste för en skara medvetna och en valmöjlighet för alla. En del har hittat den och de kommer sällan köpa någon annan julmat. En del verkar vara rädda för den, för då kommer de inte kunna äta den vanliga igen. En del förnekar att den finns, att det finns skillnader. Vi är alla olika.
För att köttet ska bli gott behöver djuret trivas under sin livstid. Den behöver må bra, känna trygghet, kunna röra på sig och vara glad. Ekologiska grisar får röra på sig, får sova i halm i större utrymmen. Suggorna får föda sina kultingar där hon vill, hon har halm att kunna göra sitt bo inför att hon ska föda och dia sina kultingar liggande var hon vill. Hon kan nosa på dem, lära känna deras doft, fostra dem och detta stimulerar kultingarna sociala utveckling.
Det är viktigt att grisarna känner trygghet i en miljö utan stress, kan vila när de vill, sova jämte vem de vill och äta och dricka när de vill. Våra grisar lever till och med bättre än många andra ekologiska grisar. De får gå ute året runt, böka, busa och röra på sig som de vill och detta medför minskad stress för dem. De har bättre mag- och tarmhälsa då tillgången till grovfoder som ensilage ger positiva effekter på grisarnas mag- och tarmhälsa och minskar risken magsår och diarré. Vi använder ingen antibiotika då de har naturligt försvar mot infektioner genom sitt sundare liv.
För att äta god julmat med gott samvete behöver du aktivt välja din mat. Du kan hitta den i butiker om du vet vad du ska leta efter. Du kan leta upp en bonde i din närhet som säljer kött, grönsaker, mjöl, ost från djur och gårdar som drivs av bönder som behandlar både djur och natur med respekt.
Hur maten ska smaka och se ut börjar med ditt val av mat. Hur du vill att djuren ska ha det bestäms genom dina val.